Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ


Senior Member

Status: Offline
Posts: 136
Date:
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ


 


Στις 4 Μαΐου μόλις (φύλλο 47), διατύπωνα με βεβαιότητα την πεποίθηση ότι επίκεινται άμεσα θερμά επεισόδια ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία, κάνοντας λόγο για «θερμό Φθινόπωρο» και «Νέα Ίμια». Όσα τότε έγραφα επιβεβαιώθηκαν πλήρως και μάλιστα σε χρόνο πολύ συντομότερο από αυτόν που προσδιόριζα.


 


Η τραγωδία του Αιγαίου ήταν απολύτως αναμενόμενη, όπως και αντίστοιχα γεγονότα που, δυστυχώς, καθόλου δεν αποκλείεται να συνεχίσουν να συμβαίνουν.


 


Και όσο κι αν δεν μας αρέσει, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουμε και οι ίδιοι, ως χώρα, που με μια συστηματικά ενδοτική πολιτική, για πάνω από μια δεκαετία (και η οποία δόξα τω Θεώ παίρνει τέλος), δώσαμε το δικαίωμα στους γείτονές μας να μας χρησιμοποιούν για επίδειξη δύναμης και λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά και την αίσθηση της ασφάλειας, ότι το να πλήττεις την Ελλάδα, είναι πράξη χωρίς συνέπεια.


 


Αντιδράσεις του τύπου «ευχαριστώ τους Αμερικάνους» την επομένη των Ιμίων, ντροπές όπως η ανύπαρκτη αντίδρασή μας στην προώθηση των κατοχικών δυνάμεων στα Στροβίλια της Κύπρου ή στους φόνους των Σολωμού και Ισαάκ, φοβίες όπως αυτές που οδήγησαν στην επί χρόνια εξαφάνιση της λέξης «γενοκτονία» για την επέτειο της 19ης Μαΐου, ώστε να μη παρεξηγηθούν οι γείτονες, τα ανεκδιήγητα λάθη που διευκόλυναν τα σχέδιά τους- όπως η σύλληψη Οτσαλάν- αλλά και οι σταθερά πολλαπλασιαζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, είναι ακόμη πολύ νωπές.


Και αυτές που διαμόρφωναν για τη χώρα μας, στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, την εικόνα ενός τσούρμου σκυμμένων ραγιάδων,  πηγής έμπνευσης πολιτικών ανεκδότων και γηπέδου εκτόνωσης του κάθε αρρωστημένου εγκεφάλου.


Με ευθύνη πάντοτε των ίδιων κυβερνήσεων. Και βεβαίως των ίδιων ανθρώπων, που αργότερα ως αντιπολίτευση προειδοποιούσαν, ότι για το απαράδεκτο Σχέδιο Ανάν  υπήρχαν τάχα δύο επιλογές: Το Ναι και η… καταστροφή…


Με τέτοια αποδεδειγμένη νοοτροπία λοιπόν, ποιος αλήθεια εξεπλάγη από τις αλλοπρόσαλλες θέσεις και αιτιάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, που όποιος απληροφόρητος τον άκουγε αμέσως μετά την πτώση των αεροσκαφών, θα αναρωτιόταν μήπως εμείς ευθυνόμαστε για τη σύγκρουση και- τελικά- για την τραγωδία; Προφανώς, κανείς.


Τον ξένισε προφανώς, ότι ο Κώστας Καραμανλής επανειλημμένα προειδοποίησε την Άγκυρα ότι αυτού του τύπου οι «αβρότητές» της,  συνυπολογίζονται και ΣΥΝΕΚΤΙΜΩΝΤΑΙ στην ευρωπαϊκή της πορεία. Τον ξένισε και η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι εμείς τους θέλουμε δημοκρατικούς και ευρωπαίους τους γείτονες αλλά, αν οι ίδιοι δεν θέλουν, ΔΕΝ θα τους περιμένουμε για πολύ. Και ίσως τον τρόμαξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ανοικτά προειδοποίησε το Τουρκικό Επιτελείο, ότι πλέον η κάθε πρόκληση θα τυγχάνει ανάλογης ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ.


Ο Γιώργος Παπανδρέου ίσως δεν κατάλαβε ακόμη. Καταλάβαμε όμως όλοι εμείς.


 


Ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η Ελλάς Κυβερνάται. Ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάποιοι καταλαβαίνουν ότι η υπερηφάνεια και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, όχι μόνο πρέπει αλλά και μπορούν άριστα να προστατεύονται, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε και να τις αξιοποιήσουμε. Ως κράτος μέλος της Ε.Ε., με δικαίωμα βέτο, αλλά και έγκρισης για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας των Τούρκων.


Και ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, οι διπλωματικοί ελιγμοί είναι αναγκαίοι (αν και μη επαρκείς) για όσους έχουν άδικο. Για όσους έχουν δίκιο, απαιτείται η αποφασιστικότητα, η ψυχραιμία και οι σωστοί χειρισμοί.


 

Και σήμερα η Ελλάδα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Δεν έχει παρά να συνεχίσει σε αυτόν.

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard