Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Με πρόεδρο της Επαγγελματικής Ένωσης Μικροπωλητών


Senior Member

Status: Offline
Posts: 136
Date:
Με πρόεδρο της Επαγγελματικής Ένωσης Μικροπωλητών



Συνέντευξη


 


Ερώτηση: Κύριε Χατζίρη είστε πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Μικροπωλητών «ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ». Πέστε μας λίγα λόγια για την Ένωση που εκπροσωπείτε.


 


Απάντηση: Η Πανελλαδική, που ακούει στο όνομα «ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ» είναι το Συνδικαλιστικό Όργανο των μικροπωλητών. Η Ένωσή μας δραστηριοποιείται Πανελλαδικά. Στο Αιγάλεω τα μέλη είναι 110 και καλύπτουν το 94% περίπου των μικροπωλητών στο Δήμο μας. Σε Πανελλαδικό επίπεδο έχουμε 500 μέλη. Η επαγγελματική Ένωση μικροπωλητών είναι καθαρά συνδικαλιστικό όργανο, δεν έχει καμία σχέση με αγοραπωλησία θέσεων όπως κάποια άλλα σωματεία - σφραγίδες που υπάρχουν. Μοναδικός σκοπός είναι η βιωσιμότητα του κλάδου και η εξέλιξή του προς το καλύτερο. Όσο για το όνομα «ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ» το πήραμε από την Βίβλο και συμβολίζει την τελευταία μάχη του καλού με το κακό στη γη, όπου στο τέλος νικά το καλό. Αυτοί είμαστε εμείς. Οι «ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΕΣ»…


Ερώτηση: Ποιες είναι οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Μικροπωλητών;


Απάντηση: Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Ένα από τα πιο βασικά είναι ο παραγοντισμός και τα «Super Market» θέσεων, δηλαδή σωματεία σε άλλους Δήμους που παίρνουν θέσεις με σκοπό την μεταπώληση, βγάζοντας με αυτό τον τρόπο κέρδος.


Αυτοί δεν είναι τίποτα άλλο παρά τσιμπούρια, παράσιτα που ζουν στη πλάτη και εις βάρος των Μικροπωλητών. Είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάντια του κλάδου. Οι περισσότεροι από αυτούς στήνουν ένα σωματείο σφραγίδα και το κάνουν μαγαζάκι και αν ποτέ υπάρξει πραγματική Ομοσπονδία Μικροπωλητών τα «κρανία» τους πρέπει να γίνουν «πτυελοδοχεία» στους διαδρόμους της και κυριολεκτώ σε αυτό. 


 


Ερώτηση: Να διευκρινίσουμε, γιατί είναι σοβαρό αυτό που λέτε, κύριε Χατζίρη, ότι δεν αναφέρεστε στο Δήμο Αιγάλεω.


Απάντηση: Όχι. Ασφαλώς όχι. Έχουμε όμως σε όμορο Δήμο τέτοιο παράδειγμα που διαπλέκονται με τον Δήμο, παίρνουν τις θέσεις, τις πουλάνε, βγάζουν το ποσοστό τους και αυτό είναι όλο! Στο παρελθόν βέβαια παρουσιάστηκαν και εδώ κάποιοι, αλλά ο κ. Καλογερόπουλος, σε συνεργασία με μας, τους κυνήγησε και τώρα τουλάχιστον στο Αιγάλεω δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα. Ο Δήμος Αιγάλεω είναι ο πιο καθαρός. Μάλιστα στην ΚΕΔΚΕ άλλοι Δήμαρχοι ρωτούν τον κ. Καλογερόπουλο, «πως τα καταφέρνεις και έχεις αυτή τη σωστή κατάσταση στο Δήμο σου …». Έχουμε περάσει πολλά «test drive». Γίνονται συχνά έλεγχοι και κάθε άδεια που δίνει, σε Μικροπωλητή, ο Δήμος είναι ονομαστική με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Θα λέγαμε ότι όλα είναι «κρυστάλλινα» γι’ αυτό και μας εμπιστεύεται ο Δήμαρχος και έχουμε μία άριστη σχέση.


 


Ερώτηση: Απ’ ότι γνωρίζουμε προέκυψε ένα σοβαρό πρόβλημα με άμεση συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος αρκετοί, αν όχι όλοι, οι Μικροπωλητές να χάσουν τη δουλειά τους. Τι ακριβώς συμβαίνει;


Απάντηση: Είμαστε σε πολύ άσχημη θέση. Ο κλάδος ουσιαστικά στις 18/1/2006 διαλύεται. Εμείς όπως ξέρετε δουλεύουμε στις παρυφές των λαϊκών αγορών. Παίρνουμε άδειες ασκήσεως υπαίθριου στάσιμου εμπορίου από τους Ο.Τ.Α. Το μόνο «παράνομο» κατά κάποιο τρόπο, που είχαν αυτές οι άδειες ήταν ότι δεν ήταν 400 μέτρα από τις λαϊκές αγορές. Όμως με την γνωμοδότηση 309/2004 του Σ.τ.Ε. αναφέρεται καθαρά ότι την απόσταση αυτή πρέπει να την ορίζει ο Δήμος, διότι ο Δήμος γνωρίζει τα λειτουργικά προβλήματα. Ένα παράδειγμα: Εάν ο Δήμος Αιγάλεω εφάρμοζε τα 400 μέτρα από τις παρυφές της λαϊκής τότε:


1.      Αντί για πενήντα εργατοώρες π.χ. που θέλει τώρα για την καθαριότητα θα χρειάζονταν ενδεχομένως 70.


2.      Εμείς την Τρίτη θα έπρεπε να μπούμε μέσα στην Αγία Βαρβάρα, την Δευτέρα που η Λαϊκή είναι στην οδό Εδέσσης θα μπαίναμε μέσα στο Δήμο Χαϊδαρίου και την Παρασκευή που είμαστε στην οδό Δοξάτου θα μπαίναμε στο Δήμο Περιστερίου. Αυτό δεν είναι παράλογο; Ο κάθε Δήμος δεν πρέπει λοιπόν να καθορίζει τα μέτρα που θα δώσει την άδεια; Ορθώς λοιπόν το Σ.τ.Ε. είχε γνωμοδοτήσει έτσι.


Αυτό όμως πλέον λίγη σημασία έχει. Εμείς είμαστε όμηροι ενός νόμου, του 3190, τον οποίο επί υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου τον έφτιαξε ο κ. Θεοδώρου, χωρίς να λάβει καθόλου υπ’ όψιν τις απόψεις των Μικροπωλητών, και μας καταδίκασε σε θάνατο. Στη συνέχεια επί υπουργίας του κ. Κουλούρη, τον οποίον ευχαριστούμε πάρα πολύ γιατί αν δεν ήταν αυτός σήμερα θα ήμασταν άνεργοι και ήταν ο μόνος που είχε την πόρτα του ανοιχτή για μας. Μαζί του  κάναμε κάποιες παρεμβάσεις, που μας έδιναν κάποια παράταση, άλλαξε όμως η κυβέρνηση χωρίς να προλάβουμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, να γίνει δηλ. τροπολογία όπως ζητάγαμε. Αποτέλεσμα ήταν να βγει το Προεδρικό Διάταγμα στις 18/1/2005 που απαγορεύει από τη 18/1/2006 στους Δήμους να εκδίδουν ομαδικές άδειες στις παρυφές των λαϊκών αγορών. Μετά από αυτό εμείς μένουμε άνεργοι!!


 


Ερώτηση: Τι ενέργειες έχετε κάνει ή πρόκειται να κάνετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος;


Απάντηση: Εμείς κινηθήκαμε άμεσα και προσφύγαμε στο Σ.τ.Ε. γιατί το Προεδρικό Διάταγμα είναι Αντισυνταγματικό. Στις 23/3/2005 θα κριθεί εάν πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή του μέχρι να τελεσιδικήσουμε. Εάν κερδίσουμε θα πάρουμε παράταση αυτών των αδειών. Εάν όχι, θα έχουμε συνέχεια. Είναι τελείως παράλογο να μην υπάρχει υπαίθρια αγορά σε μία Ευρωπαϊκή χώρα. Να σας δείξω φωτογραφίες και από το Παρίσι και από την Ιταλία και την Αγγλία, που έχουν υπαίθριες αγορές. Δεν είναι δυνατόν μόνο η Ελλάδα να μην έχει. Και υπαίθρια αγορά δεν θεωρείται μόνο η Λαϊκή.


 


Ερώτηση: Συμπερασματικά κ. Χατζίρη αυτό το Προεδρικό Διάταγμα είναι νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης. Με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τι γίνεται; Έχετε έρθει σε επαφή για επίλυση του προβλήματος;


Απάντηση: Στις 18/3/2005 μας κοινοποιήθηκε ένα καινούργιο σχέδιο νόμου το οποίο μας δίνει τη χαριστική βολή. Ο κ. Παπαθανασίου, προς τιμήν του σε σχέση με τον κ. Θεοδώρου, μας κοινοποίησε το σχέδιο νόμου για να γνωμοδοτήσουμε πριν μπει σε συζήτηση. Όμως επαφή ένα χρόνο τώρα δεν έχουμε κάνει με τον κ. Υφυπουργό, πέραν των εθιμοτυπικών όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του και στη γιορτή του τον επισκεφθήκαμε αλλά δεν τον είδαμε. Προσπαθήσαμε να κλείσουμε ραντεβού μέσω της γραμματείας του και δεν τα καταφέραμε. Προσπαθήσαμε μέσω τρίτων και πάλι τίποτα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελικά θα μας δεχτεί και δεν θα συναντηθούμε μαζί του μόνο στο Σ.τ.Ε. και στους δρόμους όπου θα διαδηλώσει, αν χρειαστεί, ο κλάδος. Φυσικά στις προθέσεις μας είναι να βρούμε μια λύση πολιτισμένα, πριν καταφύγουμε στις όποιες κινητοποιήσεις γιατί κατά τη γνώμη μας η επιτυχία των συνδικαλιστών θα πρέπει να είναι η επίλυση των προβλημάτων, εάν αυτό είναι δυνατόν, χωρίς να χρειαστεί να κατέβει ο κόσμος στο δρόμο, κάτι που είναι η έσχατη λύση.


Το καινούργιο σχέδιο νόμου ωστόσο βάζει την οριστική ταφόπλακα, αφού ζητά οι πάγκοι των μικροπωλητών να βρίσκονται 200 μέτρα από τη λαϊκή, από σχολεία, από εκκλησίες, από το εμπορικό κέντρο, από αρχαιολογικό χώρο, αντιλαμβάνεστε ότι εμείς πρέπει να πάμε στο «ποτάμι». Άλλο παράλογο σημείο του νόμου είναι ότι μας ζητάει να πουλάμε είδη Β΄ διαλογής ή μεταχειρισμένα. Εγώ για παράδειγμα που έχω ψιλικά τι θα πουλάω; Μεταχειρισμένες τσατσάρες; Όσο για τα Κυριακάτικα παζάρια θα γίνονται σε Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων και υπάρχουν μόνο τέσσερις τέτοιοι Δήμοι στο Λεκανοπέδιο Αττικής.


 


Ερώτηση: Ποια είναι η σχέση σας με τον εμπορικό κόσμο της πόλης; Σας βλέπουν ανταγωνιστικά; Αν ναι, πρέπει να σας βλέπουν έτσι;


Απάντηση: Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος που θέλει να αγοράσει φθηνό παπούτσι των 10 Ευρώ ή πουκάμισο με 5 Ευρώ θα πάει στην «υπαίθρια αγορά», θα πάει στον Μικροπωλητή. Αυτός όμως που θέλει το επώνυμο παπούτσι ή το επώνυμο πουκάμισο θα πάει στο επώνυμο μαγαζί. Απλά είναι τα πράγματα. Δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. Το πρόβλημα, ο πόλεμος θα λέγαμε που έχει ξεσπάσει, είναι μεταξύ τριών κλάδων: των Μικροπωλητών των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πωλητών του Ταμείου των Λαϊκών Αγορών. Και αυτοί, εκτός από τους Μικροπωλητές που βάλλονται από τους άλλους δύο, δεν έχουν καταφέρει να δουν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι Μικροπωλητές ή τα μαγαζιά αλλά τα μεγάλα τραστ, LIDL, PRAKTIKER, CARREFOUR κ.τ.λ. που έχουν σκοπό να πάρουν όλη την αγορά.


 


Ερώτηση: Πολύς κόσμος θεωρεί τους Μικροπωλητές «παραεμπόριο»… Είναι έτσι; Φορολογείσθε κανονικά;


Απάντηση: Ο πιο παρεξηγημένος κλάδος είναι ο δικός μας. Όταν κάποιος ακούει για μικροπωλητή φαντάζεται κάποιο τύπο «ξεδοντιάρη» που στρώνει στο δρόμο ένα χαλί και πουλάει τη πραμάτεια του.  Αυτό είναι μύθος. Εμείς είμαστε φορολογούμενοι, με ταμιακές μηχανές πλέον, αποδίδουμε ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, πληρώνουμε ΤΕΒΕ ή ΤΑΜΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ. Πληρώνουμε υπέρογκα ποσά στους Δήμους για μία θέση εργασίας. Κάθε μικροπωλητής θέλει περίπου 2,5 εκατομμύρια δρχ. το χρόνο για τις άδειες. Είμαστε καθ’ όλα νόμιμοι. Ταυτόχρονα, θα έλεγα ότι είμαστε παράδειγμα προς μίμηση γιατί το Αιγάλεω είναι ο Δήμος που δεν έχει «παραεμπόριο» στις παρυφές των υπαίθριων αγορών. Σε αυτό συμβάλουμε αποφασιστικά με την δική μας ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, που εμείς πληρώνουμε! 


Ερώτηση: κ. Πρόεδρε, απ’ ότι καταλάβαμε αυτό που ζητάτε είναι να έχετε ουσιαστική παρέμβαση στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο και να σας αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ισότιμα. Αν μη τι άλλο να ακούσει τις προτάσεις σας και να βρεθεί η χρυσή τομή.


Απάντηση: Η βάση του νομοσχεδίου σπρώχνει τους Μικροπωλητές στον αφανισμό, πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι αυτό δεν είναι οριστικό. Προσέξτε. Σήμερα το ταμείο λαϊκών αγορών με 800 θέσεις πληρώνει στο Δήμο 15 εκατομμύρια το χρόνο ενώ οι Μικροπωλητές με 100 θέσεις δίνουν 20 εκατομμύρια το χρόνο και δεν έχουμε μαναβική να λερώνουμε, ούτε σκουπίδια- και τα σακουλάκια μας ακόμα τα μαζεύουμε.


Ερώτηση: Έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση να κάνετε στον κ. Υφυπουργό;


Απάντηση: Υπήρξε στο προηγούμενο νομοσχέδιο το περίφημο άρθρο 5, το οποίο προέβλεπε ότι όλες οι άδειες Υπαίθριου στάσιμου εμπορίου λήγουν αυτοδικαίως 12 μήνες μετά την έκδοση του Π.Δ. (μιλάμε για τις άδειες που ήταν σε ισχύ όταν βγήκε το νομοσχέδιο δηλ. 30/10/2003). Εμείς προτείνουμε κάτι απλό. Όλες οι άδειες υπαίθριου στάσιμου εμπορίου να λήξουν στο 65ο έτος ηλικίας των ήδη κατόχων τους, όταν δηλ. συνταξιοδοτηθούν.


Έτσι ο εμπορικός σύλλογος δεν θα διαμαρτύρεται γιατί δεν θα δίνονται άλλες άδειες ώστε να μεγαλώνει η αλυσίδα αλλά και το ταμείο λαϊκών αγορών δεν θα έχει λόγο να φωνάζει. Βέβαια αυτοί δεν μας θέλουν για άλλους λόγους. Από την άλλη, βραχυπρόθεσμα το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να επεξεργαστεί ένα πλαίσιο υπαίθριων αγορών σε Ευρωπαϊκά πρότυπα.


 


Ερώτηση: Κλείνοντας θα θέλαμε, αφού η έδρα του «ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ» βρίσκεται στο ΑΙΓΑΛΕΩ, να μας πείτε δυο λόγια για τον Δήμαρχο τον κ. Καλογερόπουλο.


Απάντηση: Το πρώτο χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι δεν είναι εμπαθής και δεν μας κυνήγησε. Γιατί το λέω αυτό. Εγώ ήμουν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος σε άλλο ψηφοδέλτιο. Αν ήταν άλλη παράταξη πιθανόν να μας κυνηγούσε. Ο Καλογερόπουλος όμως δεν λειτούργησε έτσι.


Αντιθέτως έχουμε μία αρκετά καλή συνεργασία. Και εμείς όμως προσπαθούμε και είμαστε εντάξει στα πάντα. Από την μεριά του όμως δεν πήραμε ούτε την υπαίθρια αγορά της Αναγέννησης, ούτε Κυριακάτικο παζάρι αφού μας πρόλαβε ο 3190/2003 και ούτε ομοιόμορφους πάγκους, μιας και είμαστε υπό καθεστώς «απόλυσης».Το μόνο παράπονο κατά κάποιο τρόπο ήταν και είναι η Χριστουγεννιάτικη και η Πασχαλινή αγορά που θέλουμε να γίνεται έτσι ώστε να χωράει όλους τους Αιγαλιώτες Μικροπωλητές. Να γίνει δηλαδή θεσμός αυτή η αγορά στο Αιγάλεω χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται κάθε χρόνο.



__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard