Το 2004, σχεδιάσαμε και αρχίσαμε να εφαρμόζουμε νέες πολιτικές, με τις οποίες φιλοδοξούμε, αφενός να στηρίξουμε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και αφετέρου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών, τόσο από φαινόμενα κερδοσκοπίας, όσο και από καταχρηστικές ή άλλες αθέμιτες συμπεριφορές, που απειλούν την ασφάλεια και την ποιότητα της διατροφής, καθώς και τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Ξεκινήσαμε, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα ενίσχυσης των πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων. 80 εκατ. Ευρώ θα δοθούν για τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό τους. Ενεργοποιήσαμε την κείμενη νομοθεσία για το Πλανόδιο Εμπόριο και για πρώτη φορά ξεκίνησε μια ολοκληρωμένη και συστηματική προσπάθεια για την πάταξη του Παραεμπορίου, που τόσο μεγάλη οικονομική ζημιά προκαλεί στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Απλοποιούμε τις διαδικασίες χορήγησης άδειας και λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων. Και επιπλέον προχωράμε σε ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης των στελεχών των Εμπορικών Επιχειρήσεων. Ξεκινήσαμε, για πρώτη φορά, καθολικούς και ουσιαστικούς ελέγχους σε όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις του κλάδου αυτοκινήτου και αποκαλύψαμε σε 22 από αυτές μια μαύρη τρύπα στα κεφάλαια τους, ύψους 133 εκατ ευρώ. Τις υποχρεώσαμε να καλύψουν αυτή τη μαύρη τρύπα, προκειμένου να πληρούν όλα τα κριτήρια φερεγγυότητας, πράγμα και το οποίο έκαναν. Το αποτέλεσμα είναι η ασφαλιστική αγορά να λειτουργεί σήμερα με απόλυτη διαφάνεια, ίσους όρους ανταγωνισμού και κυρίως με αυξημένη φερεγγυότητα, που αποτελεί και προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξης της και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προωθούμε νέα τιμολογιακή πολιτική για το φάρμακο, ώστε οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες να αντιμετωπίζονται με ισότιμο τρόπο με τις πολυεθνικές στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τις νέες επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Παράλληλα όμως, εφαρμόζουμε μια νέα τιμολογιακή πολιτική, που διασφαλίζει την πολιτική επιλογή για φθηνό φάρμακο. Προχωρήσαμε στη χαρτογράφηση του συστήματος των κρατικών προμηθειών, συστήσαμε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και προχωράμε σε νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες και εναρμονίζεται με όλες τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμούς. Το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοσθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2005. Ταυτόχρονα, προχωράμε στην προκήρυξη του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Προμηθειών (ΕΣΥΔΠ), προϋπολογισμού 15 εκατ. Ευρώ, καθώς και το Μητρώο Προμηθευτών, προϋπολογισμού 600 χιλ. ευρώ. Το νέο σύστημα αναμένεται να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από το κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και να συμβάλει στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, καθώς και να επιταχύνει τις διαδικασίες κατά πολύ.
Παράλληλα, το 2004 ενεργοποιήθηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ο ΕΦΕΤ ανέλαβε τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού άλλαξε προσανατολισμούς και προτεραιότητες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενισχύθηκαν με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, με 250 επιπλέον μόνιμο προσωπικό και άλλους 500 από τα προγράμματα STAGE, ώστε οι έλεγχοι για τη προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή να δεκαπλασιαστούν σε σύγκριση με το 2003. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι για πρώτη φορά ελέγχονται με αυστηρότητα οι μεγάλοι της αγοράς και ιδίως εκείνοι που κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και κρατούν τεχνητά υψηλά τις τιμές. Ανταποκρινόμαστε στην καθολική απαίτηση, ιδίως των νέων και εργαζόμενων καταναλωτών και διευρύνουμε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε να μπορούν να κάνουν με μεγαλύτερη άνεση και λιγότερο άγχος τις αγορές τους. Μέτρο που αναμένεται να επηρεάσει θετικά, τόσο την συγκράτηση των τιμών, όσο και την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θεσμοθετούμε νέο σύστημα εκπτώσεων, ώστε να μπορούμε να έχουμε λογικές τιμές δέκα μήνες και πραγματικές εκπτώσεις δύο μήνες το χρόνο.
Οι νέες πολιτικές αποδίδουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Το 2004 ο μέσος πληθωρισμός έκλεισε το 2,9% το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, παρ’ όλη τη μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Το Φεβρουάριο του 2005 ο πληθωρισμός, αν αφαιρέσουμε τα καύσιμα, έτρεχε με 2,1%. Όμως ο αγώνας κατά της ακρίβειας συνεχίζεται και θα ενταθεί. Το 2005 θα είναι έτος θεσμικών αλλαγών. Για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, προκειμένου να πουλούν καλύτερα και φθηνότερα προϊόντα, για την καταπολέμηση των μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών συνθηκών στην αγορά, που ευθύνονται για τις υψηλές τιμές και την αποτελεσματική προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών.