Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Ένας χρόνος νομοθετικού έργου Του Φώτη Κουβέλη


Senior Member

Status: Offline
Posts: 136
Date:
Ένας χρόνος νομοθετικού έργου Του Φώτη ΚουβέληΈνας  χρόνος  νομοθετικού  έργου


 


Του Φώτη Κουβέλη


 


 


Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θα ήταν λάθος να αξιολογηθεί με κριτήριο τον αριθμό των νομοσχεδίων που εισήγαγε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Θεωρώ ότι το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης  -της όποιας κυβέρνησης-  δεν πρέπει να κρίνεται με ποσοτικά κριτήρια αλλά με ποιοτικά. Δηλαδή, εάν και πόσο η νομοθετική της πρωτοβουλία επεδίωξε και προώθησε νέες   -ουσιαστικά νέες-  θεσμικές ρυθμίσεις που να αντιστοιχούν σε σύγχρονα αιτήματα και διεκδικήσεις της ελληνικής κοινωνίας.


Άλλωστε, ουδέποτε η μεγάλη νομοθετική παραγωγή αποτέλεσε  ισχυρή και ικανή απόδειξη επιτυχούς ή μη κυβερνητικού έργου.


Η κυβέρνηση κατά προτεραιότητα προώθησε νομοσχέδια που αφορούν στην πολιτική της επιλογή για «επανίδρυση του κράτους», τα οποία  -νόμοι σήμερα-  αφορούν ρυθμίσεις που δεν έχουν εφαρμοσθεί και αναμένεται να κριθούν στην εφαρμογή τους και τούτο ανεξάρτητα από υπαρκτές διαφωνίες και αντιρρήσεις που διατυπώσαμε κατά τη σχετική συζήτησή τους στη Βουλή αναφορικά με το γεγονός ότι οι σχετικές ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης και αποτελούν επί μέρους διευθετήσεις. Επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση της εφαρμογής των νόμων που αφορούν στη δημόσια διοίκηση είναι κρίσιμο μέγεθος, με το δεδομένο ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων της δημόσιας διοίκησης αποτέλεσε κεντρικό πολιτικό στόχο της κυβέρνησης και έντονη προεκλογική της υπόσχεση.


Τα νομοθετήματα για την κατάργηση του λεγόμενου μαθηματικού τύπου στην ανάληψη κατασκευαστικών έργων και για τον «βασικό μέτοχο» υπήρξαν επιλογές της κυβέρνησης ενταγμένες στην προώθηση της διαφάνειας, την οποία και υποσχέθηκε και κατέστησε κεντρικό προεκλογικό της σύνθημα. Απομένει να κριθούν στην εφαρμογή τους και τα δύο αυτά νομοθετήματα, τα οποία δέχθηκαν την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης και τα οποία αμφισβητούνται ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ιδιαίτερα για το «βασικό μέτοχο» άσκησε έντονη κριτική, επισημαίνοντας ότι, παρά την ύπαρξη θετικών επί μέρους ρυθμίσεων, απουσιάζουν οι διατάξεις εκείνες που θα απέκλειαν δυνατότητες διαφυγής και έμμεσης υπέρβασης των απαγορεύσεων.


Η κυβέρνηση βέβαια δεν παρέλειψε να θεσμοθετήσει το λεγόμενο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τροποποιώντας προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας σε κινδύνους ατομικές ελευθερίες και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως άλλωστε και ο προηγούμενος νόμος έπραττε.


Οι αναφορές είναι ενδεικτικές. Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί ως συνολική κριτική στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης είναι ότι οι ρυθμίσεις που προώθησε είναι αποσπασματικές και δεν συνιστούν βαθειές μεταρρυθμιστικές τομές. Έχουν ως κύριο πολιτικό χαρακτηριστικό τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και δεν δίνουν απάντηση στο δημοκρατικό αίτημα για το κοινωνικό κράτος και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, ζητήματα που κατά προτεραιότητα πρέπει να αντιμετωπισθούν.


Ως επίμετρο των προαναφερομένων πρέπει να επισημανθεί ότι η ανεπάρκεια και η υποβαθμισμένη λειτουργία των θεσμών του πολιτεύματος είναι υπαρκτό πολιτικό πρόβλημα.


Είναι αναγκαία η ριζική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης με νέους θεσμούς, για την ενίσχυση της δημοκρατίας, της αποκέντρωσης, της περιφερειακής συγκρότησης και της ανάπτυξης σε νέα πεδία κοινωνικής δραστηριότητας. Χρειάζονται βαθειές μεταρρυθμιστικές τομές προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική αποκέντρωση των εξουσιών, ριζική ανακατανομή των εξουσιών κυρίως μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και των αντιπροσωπευτικών οργάνων της πολιτείας, αποτελεσματικοί κοινωνικοί έλεγχοι της πολιτικής και συμμετοχή των πολιτών στην ασκούμενη  πολιτική μέσω αντιπροσωπευτικών θεσμών. Στον ένα χρόνο που πέρασε, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έδειξε να έχει τέτοιες επιλογές.__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard