Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Με στόχο την Ανάπτυξη


Senior Member

Status: Offline
Posts: 136
Date:
ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Με στόχο την ΑνάπτυξηΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Με στόχο την Ανάπτυξη


Ο θυμόσοφος λαός μας χρησιμοποιεί την φράση των αρχαίων προγόνων μας λέγοντας, ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Επιτρέψτε μου να οικειοποιηθώ το αρχαίο ρητό, για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης μας στον πρώτο χρόνο της τετραετούς θητείας της. Κάναμε πολλά και σημαντικά. Σε όλους τους τομείς έγιναν οι πρώτες παρεμβάσεις. Αν θέλετε, βάλαμε τα θεμέλια και, συνεχίζουμε να χτίσουμε πλέον σε γερές βάσεις, την οικονομία μας, την κοινωνική μας πολιτική με τον σεβασμό που οφείλουμε στους απόμαχους της εργασίας, την επανίδρυση του κράτους, σύμφωνα με όσα είχαμε προεκλογικά εξαγγείλει με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Στο καλό υπάρχει βέβαια και το καλύτερο.


Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθειά μας εντατικοποιείται. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να μας κρίνει. Αφού όμως έχει μπροστά του όλη την εικόνα. Αυτή η εικόνα αποτελείται από την κατάσταση που παραλάβαμε και τις πολιτικές που εμείς εφαρμόζουμε σε ορίζοντα τετραετίας. Δεκτή κάθε κριτική. Όσο αυστηρή και, αν είναι, αρκεί να είναι δίκαιη. Το 2004 πετύχαμε να διοργανώσουμε κατά παγκόσμια ομολογία τους πλέον άρτιους και Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα έχουμε ένα στολίδι που αποτελεί μνημείο κύρους για τη χώρα μας, το Ολυμπιακό Χωριό, που σε χρόνο ρεκόρ παραδώσαμε ως κυβέρνηση για τις ανάγκες των Αγώνων. Η επιτυχία αυτή ανήκει σε όλους τους Έλληνες και σε όλα τα κόμματα. Ήμασταν όμως εμείς εκείνοι που την πραγματώσαμε. Χειρίστηκε άριστα η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την Κυπριακή κρίση και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Πέραν των σημαντικών Εθνικών θεμάτων πήραμε πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες για τον Έλληνα πολίτη. Πρωτοβουλίες και λύσεις σε θέματα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά.


 Θεσπίσαμε με το νέο Φορολογικό νόμο την δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών. Αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 10%, ενώ καθιστούμε με το νέο αναπτυξιακό νόμο, ελκυστικότερες τις προϋποθέσεις για επενδύσεις, με συνδυασμό φορολογικών κινήτρων και αύξηση της απασχόλησης. Παράλληλα θέτουμε όρους και κλείνουμε κερκόπορτες στο φαινόμενο μετανάστευσης επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος στην Ελλάδα για να κάνει επενδύσεις στα Βαλκάνια. Σε αυτό το ζήτημα, κάθε επιχείρηση έχει να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά. Εμείς ενισχύουμε την επενδυτική δραστηριότητα στην χώρα μας. με το νέο φορολογικό νόμο που μειώνει μέσα στην τριετία τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις έως και 10% και με το νέο αναπτυξιακό νόμο που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη παλαιών και νέων επιχειρήσεων έως και 55% με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφέρεια, δίνουμε ουσιαστικά κίνητρα για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η επενδυτική δεινότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και για πραγματική και βιώσιμη  ανάπτυξη στη χώρα μας. από 1-7-2004 καταργήσαμε την εισφορά υπέρ Λ.Α.Φ.Κ.Α. Η άμεση ωφέλεια, δηλαδή αύξηση  στις συντάξεις από την κατάργηση της εισφοράς ήταν 1% έως 5%. Φέτος –παρά τις συμπληγάδες στην οικονομία- αυξάνουμε για πρώτη φορά όλες τις συντάξεις κατά 4% στο σύνολο του ποσού της σύνταξης και όχι κλιμακωτά όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. αυτό σημαίνει ότι από την 1-1-2005 την ίδια αύξηση παίρνει η σύνταξη των 400, 500, 800 και 1.200 ευρώ. Σας θυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδινε αύξηση για το τμήμα της σύνταξης πάνω από τα 1.000 ευρώ. Με την κατάργηση της εισφοράς, η αύξηση για τους συνταξιούχους είναι κατά μέσο όρο 5,3% φέτος. Και αυτό σας επαναλαμβάνω σε συνθήκες τρομερής οικονομικής πίεσης, η οποία όπως γνωρίζετε είναι απότοκος των κρυφών χρεών και ελλειμμάτων που κληρονομήσαμε. Πότε άλλοτε μια Κυβέρνηση κάτω από το βάρος τέτοιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων έδωσε τέτοιες αυξήσεις στις συντάξεις; Ποτέ.


Έρχομαι στους συμβασιούχους. Αναλάβαμε μια υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό και στους εργαζόμενους πριν από τις εκλογές. Και την κάναμε πράξη. Με τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Από την δική μας ρύθμιση επωφελούνται οι εργαζόμενοι που βρισκόταν σε καθεστώς πολυετούς «ομηρίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σας θυμίζω τα πανωτόκια. Επί σειρά ετών ο βραχνάς των «πανωτοκίων» σκίαζε την οικονομική ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. από τα πρώτα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Οικονομίας ήταν η νομοθετική ρύθμιση αυτού του ζητήματος. Μένει στις τράπεζες να εφαρμόσουν τις ρυθμίσεις του νόμου, όπως οφείλουν να πράξουν. Και το πράττουν. Μετατρέψαμε το αδίκημα της απιστίας στο Δημόσιο από πλημμέλημα σε κακούργημα. Πετύχαμε όμως και διπλασιάσαμε στον ρυθμό απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων του 1ου ΚΠΣ. Σε πενήντα μήνες προηγούμενης Κυβέρνησης, είχε απορροφηθεί μόλις το 22%. Σε δέκα μόλις μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απορροφήθηκε ένα επιπλέον 10%. Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω πολλά από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κατά τον πρώτο χρόνο. Ψηφίσαμε για παράδειγμα το νόμο που δημιουργεί νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο και το κόστος για την ίδρυσή τους.  Αντικαταστήσαμε το «μαθηματικό τύπο» με μειοδοτικό διαγωνισμό στην ανάθεση δημοσίων έργων. Με τον Βασικό Μέτοχο προσπαθούμε να επιβάλλουμε την διαφάνεια παντού. Ο δεύτερος χρόνος της κυβερνητικής μας θητείας, θα είναι χρόνος μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.


Στόχος μας είναι η Ελλάδα να βγει από την εποχή της μετριότητας και επιτέλους να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Να γίνει ανταγωνιστική. Στα επόμενα δύο χρόνια φιλοδοξούμε να έχουμε μια νέα οικονομία, που να πατά γερά στα πόδια της. Ήδη, με τον πρώτο μας προϋπολογισμό εξοικονομούμε στο Δημόσιο πάνω από 3 δις Ευρώ, χρήματα που μέχρι χθες σπαταλούσε αλόγιστα η προηγούμενη κυβέρνηση. Προωθούμε όμως και μια σειρά ενεργειών όπως, η απελευθέρωση των αγορών ενέργειας Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου. Προσδοκούμε σε μια «επενδυτική έκρηξη» στους δύο αυτούς τομείς με ανάλογο αποτέλεσμα στην απασχόληση. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση μιας νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων, όπως στην περίπτωση της πλήρους αποκρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας.


Είμαστε προσγειωμένοι σε αυτά που θέλουμε να εφαρμόσουμε με το πρόγραμμά μας. δεν αγνοούμε για παράδειγμα ότι όλες οι έρευνες δείχνουν πως οι πολίτες θεωρούν την ανεργία το σπουδαιότερο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Βαδίζουμε με στόχο και πρόγραμμα για την μείωση της ανεργίας. Προπάντων με θέληση και αποφασιστικότητα για μια ανταγωνιστική και δυνατή οικονομία με αποθέματα προόδου και ικανή να διατηρεί την ανάπτυξη και να δημιουργεί περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.


Επιδίωξή μας είναι η πλήρης απασχόληση, με συνδυασμό πολιτικών που προωθούν τη γνώση, την καινοτομία, την κατάρτιση την εξειδίκευση, την εξατομίκευση κάθε ανέργου, αλλά και η δημιουργία ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, που θα αμβλύνει τις συνέπειες μιας προσωρινής ανεργίας και θα κλείνει τις εστίες κοινωνικού αποκλεισμού. Πρέπει να σας πω ότι το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας δεν επιλύεται με ημίμετρα, με εποχικούς πρόσκαιρους διορισμούς στο Δημόσιο, με ρουσφετολογικές προσλήψεις ημιαπασχολούμενων ή με την επιδότηση μη βιώσιμων θέσεων εργασίας. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά και εφοδιασμό του ανθρώπινου δυναμικού με τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες.


Με δυο λόγια η ανεργία χτυπιέται με την συστράτευση υγιών δυνάμεων της αγοράς και της ανοικτής οικονομίας.


Έτσι το κέντρο βάρους δίνεται πλέον στην εφαρμογή ενεργητικών μέτρων που κινητοποιούν εργαζόμενους και ανέργους και τους ενθαρρύνουν να αποκτήσουν χρήσιμα για την απασχόλησή τους προσόντα και που μέσα σε πλαίσια ίσων ευκαιριών διευκολύνουν τη σύζευξη ζήτησης και προσφοράς εργασίας.


 __________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard