Στοιχειωμένη μοιάζει η γραμμή του Αιγάλεω αφού τα έργα ξεκίνησαν το 1996 και το πιο πιθανόν είναι να λειτουργήσει το 2009!!
Πριν από λίγα χρόνια το ΜΕΤΡΟ εθεωρείτο ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα έργα που κατασκευάζονται στη χώρα μας.
Σήμερα το ΜΕΤΡΟ είναι πλέον γεγονός! Η λειτουργία του Μετρό αλλάζει τον συγκοινωνιακό χάρτη της πρωτεύουσας, δίνει μια μεγάλη ανάσα στην καθημερινή ζωή του πολίτη, βελτιώνει τη συνολική λειτουργία της πόλης.
Από το 1991 είχε κριθεί αναγκαία η επέκταση της γραμμής προς το Αιγάλεω- που θα εξυπηρετούσε τα Δυτικά και Νοτιοδυτικά προάστια-και μάλιστα η αρχική σύμβαση με την εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ προέβλεπε και ρήτρα επέκτασης μέχρι το Αιγάλεω.
Οι προκαταρκτικές εργασίες ξεκινούν το 1996 αλλά σταματούν λόγω των Αρχαιολογικών ευρημάτων και οι εργασίες αποκατάστασής τους πηγαίνουν πίσω χρονικά όλο το έργο.
Η καθυστέρηση αυτή συνδυαζόμενη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΜΕΤΡΟ στην επέκτασή του προς το Ολυμπιακό Στάδιο έχει σαν συνέπεια η γραμμή του Αιγάλεω – από πρώτης προτεραιότητας – να θεωρείται πλέον μικρότερης σημασίας με αποτέλεσμα η πρώτη φάση του έργου να δημοπρατηθεί τον Ιούνιο του 2000 με προϋπολογισμό 40 δις δρχ.
Η νέα χάραξη δεν περιλαμβάνει τον σταθμό του Κεραμικού, ο οποίος μετονομάζεται σε σταθμός ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ και μετατοπίζεται στο Γκάζι.
Στη συvέχεια oι σταθμoί που πρoβλέπovται είναι στις ακόλoυθες θέσεις: σταθμός ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ στη διασταύρωση της Iεράς Οδoύ με τηv oδό Αγ. Αvvης-Μαρκόvι (κovτά στo παραδoσιακό εκκλησάκι τoυ Αγ. Σάββα) και τέλoς, σταθμός ΑΙΓΑΛΕΩ στηv πλατεία Εσταυρωμέvoυ τoυ Αιγάλεω. Τo μήκoς της επέκτασης από τo τέλoς τoυ επίσταθμoυ Μovαστηρακίoυ (πλ. Αγ. Ασωμάτωv) μέχρι τo τέλoς τoυ επίσταθμoυ Αιγάλεω (oδός Θηβώv) έχει oριστεί σε 4,3 χλμ. με τρεις σταθμoύς.
Η δεύτερη φάση του έργου δημοπρατείται το 2001 όπου το περίεργο είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι σταθμοί μειώνονται στους τρεις ο προϋπολογισμός από 40 δις απογειώνεται στα 67 δις!! Η αύξηση αυτή κατά 27 δις, μπορεί να εκπλήσσει, εξηγείται όμως από τις υπερκοστολογήσεις των εργολάβων και τις διαδικασίες που η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε.
Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες αφού ως κυβέρνηση, καθυστέρησε την ανάθεση των έργων με αποτέλεσμα να στενέψουν υπερβολικά τα χρονικά περιθώρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έτσι δεν υπήρχε η δυνατότητα διαπραγματεύσεων και ακυρώσεων, ακόμη, κάποιων διαγωνισμών.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Αιγάλεω που ενώ ξεκίνησε με 40 δις κατακυρώθηκε στα 67 δις φουσκώνοντας με 27 δις τις τσέπες των εργολάβων που ωφελήθηκαν από τις τακτικές της τότε κυβέρνησης.
Η σύμβαση τελικά υπογράφεται τον Δεκέμβριο του 2001 και προβλέπει παράδοση του έργου τον Μάρτιο του 2005 κάτι που φυσικά και δεν συνέβη αφού το τμήμα της γραμμής προς το Αιγάλεω, με σημαντικότατες καθυστερήσεις, ακόμα και σήμερα κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πότε ακριβώς θα παραδοθεί.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιοι σήμερα διαβεβαιώνουν ότι το ΜΕΤΡΟ στο Αιγάλεω θα λειτουργήσει το 2007- κάτι που είχε πει προεκλογικά και η τότε Υπουργός Βάσω Παπανδρέου- αλλά σύμφωνα με προβλέψεις που υπάρχουν, τα δομικά έργα των σταθμών δεν πρόκειται να τελειώσουν πριν τον Ιούνιο του 2008 με αποτέλεσμα η γραμμή να μην μπορεί να λειτουργήσει πριν το τέλος περίπου του 2009-καθυστέρηση από την ημερομηνία που προέβλεπε η σύμβαση (2005-2009) τέσσερα ολόκληρα χρόνια!!!
Τραγική η κατάσταση στο Αιγάλεω
Ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Τα εργοτάξια βρίσκονται από το 1998 μέσα στο εμπορικό κέντρο της πόλης δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος, αναστάτωση στους πολίτες και πανικό στους επαγγελματίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην ουσία τέσσερα εργοτάξια, όλα στο Δήμο Αιγάλεω και η προοπτική είναι να ανοίξει και πέμπτο!
Ένα στην Αγίας Άννης με την Μαρκόνι, ένα στην Πλατεία Εσταυρωμένου το οποίο έχει κλείσει το ρεύμα ανόδου της Ιεράς Οδού, ένα Θηβών και Ιερά Οδό και ένα στην είσοδο του Άλσους, όπου καθημερινά μεταφέρονται τόνοι χώματος. Η πρόβλεψη για το πέμπτο αφορούσε την Πλατεία Δαβάκη όπου εκεί θα γινόταν ο σταθμός Χαϊδαρίου! Αυτό και μόνο δείχνει την «σοβαρότητα» των υπευθύνων που δεν γνώριζαν ότι η Πλατεία Δαβάκη βρίσκεται στο Αιγάλεω και όχι στο Χαϊδάρι.
Από τις συνεχόμενες καθυστερήσεις και την λειτουργία των εργοταξίων μέσα στο εμπορικό κέντρο του Αιγάλεω, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα οι καταστηματάρχες οι οποίοι κάθε μέρα που περνάει βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν και να υπολειτουργούν χωρίς φυσικά να υπάρχει η δυνατότητα να τους αποζημιώσει κανείς για όλη αυτή τη κατάσταση. Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι καταγγελίες και οι παρεμβάσεις του Δημάρχου Αιγάλεω Δημήτρη Καλογερόπουλου – έφτασε να κλείσει την Ιερά Οδό σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της περιοχής – είχαν σαν αποτέλεσμα να επιταχυνθούν οι εργασίες και να αποτραπεί η απαλλοτρίωση περιουσιών.
Ο «Υπεύθυνος Πολίτης» απευθύνθηκε στο Δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Καλογερόπουλο, για να φιλοξενήσει τις απόψεις του για το πρόβλημα, ο οποίος μας δήλωσε ότι δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή να πει κάτι γιατί σκοπεύει να δώσει συνέντευξη τύπου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι πληροφορίες μας όμως αναφέρουν ότι ο κ. Καλογερόπουλος με δυναμικές παρεμβάσεις, πιέζει ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να παραδοθεί το έργο το συντομότερο δυνατόν, είναι δε αποφασισμένος να προβεί σε κάθε ενέργεια ώστε ο σταθμός στην Πλατεία Δαβάκη να μεταφερθεί στο χώρο απέναντι από το Δημαρχείο του Αιγάλεω (στην Αγία Μαρίνα) και αποκατασταθούν οι ρυθμοί της Πόλης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι φέρεται να έχει πει: «Το Αιγάλεω δεν αντέχει άλλη ταλαιπωρία. Άμα χρειαστεί θα βγούμε όλοι στο δρόμο γι’ αυτό. Δεν είναι δυνατόν τα σφάλματα και τις παραλείψεις άλλων να τις πληρώνει ο Αιγαλιώτης».
Πάντως πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στο συγκεκριμένο έργο ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει και τα 67 δις δρχ. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι με την παρέμβαση και του Δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, το έργο θα παραδοθεί κανονικά και όχι το 2009 όπως φημολογείται. Άλλωστε αποτέλεσμα των πιέσεων του Δημάρχου αλλά και της αλλαγής διοίκησης της «Αττικό Μετρό» είναι ότι το Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 ενώθηκε επιτέλους η σήραγγα του σταθμού Μαρκόνι με την πλατεία Εσταυρωμένου και επισπεύδονται ήδη οι περαιτέρω διαδικασίες.
Άλλωστε αποτέλεσμα των πιέσεων του Δημάρχου αλλά και της αλλαγής διοίκησης της «Αττικό Μετρό» είναι ότι το Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 ενώθηκε επιτέλους η σήραγγα του σταθμού Μαρκόνι με την πλατεία Εσταυρωμένου και επισπεύδονται ήδη οι περαιτέρω διαδικασίες.