Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Ψ.Ν.Α Δρομ.


Senior Member

Status: Offline
Posts: 136
Date:
έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Ψ.Ν.Α Δρομ.


 


Στο άρμα των  εικαστικών  τεχνών μεταφέρουν τις δημιουργίες τους 55 καλλιτέχνες στην έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Ψ.Ν.Α «Δρομοκαίτειο».


 


 


Στις 30 Ιουνίου 2004, στο Ψ.Ν.Α. «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής – γλυπτικής με την συμμετοχή του Πνευματικού & Καλλιτεχνικού Συλλόγου Αιγάλεω και του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Δήμου Αιγάλεω.


Τα έργα παρουσίασαν 55 καλλιτέχνες και αρκετοί τρόφιμοι του Νοσοκομείου που εξέπληξαν για την πρωτοτυπία και φαντασία των δημιουργημάτων τους.


Από νωρίς ο υπαίθριος χώρος είχε κατακλυσθεί από πλήθος ανώνυμων και επώνυμων φίλων της τέχνης που ανυπομονούσαν να δουν από κοντά τους πίνακες ζωγραφικής και τα γλυπτά των καλλιτεχνών.


Οι πύλες της έκθεσης άνοιξαν και το κοινό άρχισε να γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες των εκτεθειμένων έργων. Είναι γεγονός ότι η προσέλευση του κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης,  ήταν εντυπωσιακή (στοιχείο που χαρακτήρισε όλες τις ημέρες που διήρκεσε η Έκθεση) και προσδιόριζε από την πρώτη ημέρα την επιτυχία της.


Μεταξύ των προσκεκλημένων, διακρίναμε πλήθος εκλεκτών μελών της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου μας, όπως ο Δήμαρχος Δήμου Χαϊδαρίου κύριος Ντηνιακός.


Στα εγκαίνια συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγ. Βαρβάρας που συμπλήρωνε την εκδήλωση με την μουσική αρμονία της.


Στην διάρκεια των εγκαινίων προσφέρονταν αναψυκτικά ενώ στα τραπέζια υπήρχαν ένας τόμος με έκθεση δραστηριοτήτων του Ψ.Ν.Α. «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» και πολυτελές βιβλίο που περιελάμβανε στοιχεία των ειδικών τμημάτων που λειτουργούν και βιογραφικά σημειώματα  των καλλιτεχνών που εκθέτουν τα έργα τους.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ίδρυση τμήματος Ζωγραφικής που εκπαιδεύονται 10 συνολικά άτομα. Εδώ….. η ψυχή μιλάει με χρώμα!! Είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων που κυριολεκτικά ζωντανεύει τα χρώματα χρησιμοποιώντας μολύβια, μπογιές και νερό.


Οι μέθοδοι που ακολουθούνται βασίζονται στην προκατάρτιση και κατάρτιση των μαθητών. Τα άτομα που πάσχουν από ψυχική διαταραχή, εκπαιδεύονται με στόχο να νιώσουν αισθήματα δημιουργικότητας, ικανοποίησης και ευχαρίστησης και να αποκτήσουν – επανακτήσουν δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας.


 Όμως η κοινωνική προσφορά των αφανών εμπνευστών και οραματιστών του Ψ.Ν.Α. «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» δεν σταματά εδώ.


Το «Νοσοκομείο Ημέρας» αποτελεί ενδιάμεση δομή του Ψ.Ν.Α. «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» που άρχισε να λειτουργεί το 1993 με δύναμη 25 ασθενών και πληρότητα 100%.


Λειτουργεί σε καθημερινή βάση και στοχεύει στην καθημερινή παρακολούθηση των ασθενών από ειδική θεραπευτική ομάδα που αποτελείται από: ψυχίατρο, ψυχολόγο, εργοθεραπευτή, κοινωνική λειτουργό, 4 νοσηλευτές και οικοδέσποινα.


Στο καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται, η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών για την  ενίσχυση της κοινωνικοποίησης, των διαπροσωπικών σχέσεων και την διευκόλυνση επανένταξης και αποκατάστασης στην κοινότητα με την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων. 


Με μια πρώτη ματιά στις σελίδες του πιο πάνω ενημερωτικού βιβλίου, διαπιστώνουμε την υποδειγματική οργάνωση και κυρίως τον άψογο τρόπο αντιμετώπισης των ψυχικών νοσημάτων, που επιτελούνται από το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό του Ψ.Ν.Α. «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ».


Είναι μια όαση ανθρωπιάς και πρωτόγνωρης προσφοράς των συντελεστών αυτού του ξεχωριστού Νοσοκομείου που δείχνει το μέγεθος και τον βαθμό σημαντικότητας σε αυτόν τον ευαίσθητο εργασιακό χώρο.


Θερμά συγχαρητήρια στους ακάματους εργάτες και συμπαραστάτες του ανθρώπινου πόνου που νοιώθουν από κοντά  τα θολά όνειρά  και στηρίζουν τις διψασμένες ελπίδες των ασθενών τους. Είναι οι «καλοί Σαμαρείτες» που στέλνουν μήνυμα ελπίδας στην σημερινή αδιάφορη και παγερή κοινωνία  του ατομικού υλισμού και της απόλαυσης.


Η μια από τις αίθουσες φιλοξενούσε ζωγραφικές δημιουργίες ασθενών του Ψ.Ν.Α. οι οποίες έδιναν τον δικό τους τόνο και εξωτερίκευαν τα συναισθήματα του καλλιτέχνη. Κάθε πίνακας χαρακτηριζόταν από το ιδιαίτερο ύφος και αισθησιακή διάθεση του δημιουργού που με τον χρωστήρα του ζωντάνευε τα χρώματα των επιλεγμένων θεμάτων του.


Σε άλλη αίθουσα  εκτίθενται έργα επώνυμων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στους Δήμους Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας και Περιστερίου. Είναι μια κατάθεση ψυχής των δημιουργών και περιλαμβάνουν εντυπωσιακούς πίνακες γεμάτους από αρμονία χρωμάτων, που αποτυπώνουν τις προσωπικές τους εμπνεύσεις. Η ζωγραφική είναι ποίηση, γιατί ο καλλιτέχνης στον άψυχο καμβά δίνει σάρκα και οστά στον κόσμο της φαντασίας. Τα χρώματα  μεταφράζονται σε ποίηση που χωρίς λόγια εκφράζουν τις ευαίσθητες ψυχικές χορδές μας. Άλλωστε και η ποίηση είναι ζωγραφική. Είναι ζωγραφιά με λόγια και όχι με χρώματα και σχήματα, όπως πολύ παραστατικά γράφει ο Γιάννης Ρίτσος στο ποίημά του:


Δύο τέτοιες ζωγραφιές παρουσιάζω αμέσως παρακάτω:


                           Η πρώτη:


Ανεβήκαμε πάνω στο λόφο να δούμε τον τόπο μας-


φτωχικά, μετρημένα χωράφια, πέτρες, λιόδεντρα.


Αμπέλια  τραβάν κατά τη θάλασσα. Δίπλα στ’ αλέτρι


καπνίζει μια μικρή φωτιά. Του παππουλή τα ρούχα


τα σιάξαμε σκιάχτρο για τις κάργιες.


                        Ο τόπος μας.


Τέλος η έκθεση συνεχίζεται με γλυπτά εκθέματα που φέρνουν την προσωπική σφραγίδα των αξιόλογων καλλιτεχνών του χώρου.


Αλφαβητικά οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην έκθεση, είναι οι πιο κάτω.  


ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΑΝΑΛΥΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΒΑΜΒΑΚΙΔΟΥ – ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΒΛΑΣΤΑΡΑ ΕΛΕΝΗ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΔΕΔΕ ΛΕΝΑ, ΔΙΑΚΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΟΥΝΑΒΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ, ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ, ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΤΣΙΚΑΔΗ ΠΟΠΗ, ΚΛΕΜΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΚΟΥΔΟΥΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΚΟΥΚΟΥΓΙΑΝΗ ΝΕΛΛΗ, ΚΟΥΜΑΤΟΣ ΜΑΚΗΣ, ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑ, ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, ΛΑΓΓΗ ΓΙΟΥΛΑ, ΛΑΓΟΥΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΛΑΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΙΤΑ ΕΛΠΙΔΑ, ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΜΠΑΡΟΥΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΜΠΑΤΟΡΟΒΙΤΣ ΕΛΙΖΑ, ΝΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΑΞΙΝΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΡΣΙΝΗ, ΠΑΣΠΑΛΗ – ΣΙΔΕΡΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ, ΠΑΤΡΩΝΗ ΑΝΝΑ, ΠΙΚΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΙΚΡΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΠΙΠΛΙΝΑ ΕΥΑ, ΠΙΤΤΑΚΗ ΜΑΓΔΑ, ΡΑΒΑΖΟΥΛΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ, ΡΟΖΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ο συνεργάτης μας ΡΟΥΣΙΝΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΑΚΚΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, ΣΑΝΤΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ, ΣΙΔΕΡΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΣΚΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ, ΣΚΟΥΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΣΟΥΡΟΒΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ (ΕΦΗ), ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ ΜΑΡΙΕΤΤΑ, ΣΤΥΛΙΑΡΑ ΚΑΙΤΗ, ΣΦΟΥΓΓΑΡΑ ΠΕΛΑΓΙΑ, ΤΑΜΠΟΥΡΑΤΖΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΤΕΣΚΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΤΣΑΠΑΡΑ ΤΟΥΛΑ, ΦΡΑΓΚΟΥ ΕΛΕΝΗ.


Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ιστορικό ίδρυσης και δραστηριοτήτων του Καλλιτεχνικού – Πνευματικού Συλλόγου Αιγάλεω με Πρόεδρο την ζωγράφο κ. Ειρήνη Δούναβη καθώς επίσης και του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Εικαστικό Εργαστήριο (Εργαστήριο Γλυπτικής) στον οποίο διδάσκει ο χαράκτης – γλύπτης κ. Χάρης Λαλές. 


Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέρουμε την σημαντική συμβολή του Ζωγράφου κ. Παναγιώτη Πίκιου, υπεύθυνου εργαστηρίου ζωγραφικής στο Ψ.Ν.Α. «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ», στην επίτευξη των  εικαστικών στόχων του Ιδρύματος.


Οι πύλες της έκθεσης  στο Ψ.Ν.Α. «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» άνοιξαν για να δεχθούν όλους όσους ενδιαφέρονται για την υψηλή τέχνη και να κρίνουν από κοντά τις δημιουργίες των καλλιτεχνών.


Είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιες εκδηλώσεις κοσμούν και προάγουν τον πολιτισμό μας.


 


 


Εντυπώσεις…


Εκείνο που με συγκίνησε ήταν οι ερασιτέχνες δημιουργοί- Άνθρωποι βασανισμένοι- με την εικαστική τους πρόταση αμόλυντη, αυτούσια με ολοκληρωμένη σοφία, με τα γραφικά τους σχέδια και τις τέμπερες «κολαρίστες», με γκάμες και φόρμες σε απόδοση χρωματικής αρμονίας… Αθώα κατάθεση ψυχής με έρευνα, χωρίς σταθμό στη Τέχνη.

Γιάννης Ρουσινέλης

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard