Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Δίδακτρα στους Παιδικούς Σταθμούς!


Senior Member

Status: Offline
Posts: 136
Date:
Δίδακτρα στους Παιδικούς Σταθμούς!


 


Δίδακτρα στους Παιδικούς Σταθμούς! Η τόλμη της αφαίρεσης


 


Άραγε πόσοι από τους Χαϊδαριώτες θυμόμαστε ακόμη το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του δημάρχου Κ. Ντηνιακού στις δημοτικές εκλογές του 1998;


Ε, λοιπόν το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος και οι σύμβουλοί του έχουν βαλθεί να το κάνουν πράξη με κάθε τρόπο. Μόνο που προσπαθούν να το υλοποιήσουν από την ανάποδη, δηλαδή αφαιρώντας όλο και περισσότερα χρήματα από τη τσέπη των δημοτών.


Μετά τις πρόσφατες αυξήσεις από 5- 110% που επέβαλαν στα ήδη υπέρογκα δημοτικά τέλη, ήρθαν να επαληθεύσουν για μια ακόμη φορά τους φόβους για τις πραγματικές προθέσεις τους, επιβάλλοντας ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ στους εργαζόμενους γονείς παιδιών που τα πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς του Χαϊδαρίου υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν ΔΙΔΑΚΤΡΑ.


Η σχετική απόφαση πάρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 11ης -5-2004 με τις ψήφους ΜΟΝΟ της παράταξης του δημάρχου, ενώ ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες παρατάξεις το καταψήφισαν. Αναλυτικά οι θέσεις των παρατάξεων ήταν οι εξής:  • Η παράταξη ΣΕΛΕΚΟΥ, η παράταξη ΜΑΡΑΒΕΛΙΑ και η παράταξη ΒΙΤΣΑ αντιτάχθηκαν σε οποιαδήποτε σκέψη περί επιβολής διδάκτρων.

  • Η παράταξη ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ όπως και η παράταξη ΛΥΜΠΕΡΗ  συμφώνησαν μεν στην επιβολή διδάκτρων αλλά διαφώνησαν ως προς το ύψος τους και έτσι τα καταψήφισαν.

Ακόμη, τοποθετήθηκαν και διαφώνησαν πλήρως οι εκπρόσωποι των γονέων των παιδιών παιδικών σταθμών, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του δήμου Χαϊδαρίου και οι εκπρόσωποι του συλλόγου γυναικών.


Φυσικά η πλειοψηφία, πιστή στην πάγια πρακτική της, δεν λογάριασε κανέναν από όλους αυτούς, ούτε την καθολική αντίδραση των εκατοντάδων δημοτών που παρευρίσκονταν και προχώρησε στην υλοποίηση των όσων προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εφαρμόσει σχεδόν δυο χρόνια τώρα.


Εγώ στην τοποθέτησή μου στο δημοτικό συμβούλιο, μεταξύ πολλών άλλων, τόνισα το παράλογο και κατάφωρα κοινωνικά άδικο της απόφασης, να υποχρεώνεις εργαζόμενους γονείς, που οι οικονομικές δυσκολίες τους αναγκάζουν να εργάζονται και οι δυο για να τα βγάλουν πέρα και έτσι καταφεύγουν στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς για να αφήνουν τα παιδιά τους, να πληρώνουν ένα ΧΑΡΑΤΣΙ επειδή εσύ σαν δημοτική αρχή δεν είσαι ικανή να τους εξασφαλίσεις τις αναγκαίες συνθήκες για δημόσια δωρεάν παιδεία.


Τα πόσο παράλογη, άδικη και με σκοπιμότητα είναι η συγκεκριμένη απόφαση τους, αποδεικνύεται και από το ύψος των διδάκτρων που επέβαλαν.


Συγκεκριμένα, η απόφαση επιβάλλει βάσει ετησίου εισοδήματος των γονέων τα εξής δίδακτρα (τον υπολογισμό τον έκανα με το δεδομένο ότι εργάζονται και οι δυο γονείς και εισπράττουν 14 μηνιαίους μισθούς το χρόνο) :


§         Ετήσιο εισόδημα 0-2 εκ.δρχ/έτος(0-71.428 δρχ/μήνα)    δίδακτρα  0e/μήνα


§                     -//-           2-3         -//-   (  71.428-107.142/μήνα)       -//-       21,5-//-


§                     -//-           3-4         -//-   (107.142-142.857/μήνα)       -//-       27,7-//-


§                     -//-           4-5         -//-   (142.857-178.571/μήνα)       -//-       37   -//-


§                     -//-           5-6         -//-   (178.571-214.285/μήνα)       -//-       46,2-//-


§                     -//-           6-7         -//-   (214.285-250.000/μήνα)       -//-       55,7-//-


§                     -//-            7           -//-   (250.000 και άνω/ μήνα)       -//-       67,8-//-


Καταλαβαίνετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία, για να μη πω όλοι, των γονέων ανήκουν στη μεγαλύτερη κατηγορία και θα πληρώνουν το χρόνο περίπου 800 ευρώ (275.000 δραχμές). Φανταστείτε ότι μια οικογένεια με δυο ή και παραπάνω παιδιά στον σταθμό πόση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ θα υποστεί από τον έτσι κι αλλιώς ελλειμματικό οικογενειακό προγραμματισμό της.


Ακόμη, στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο υποστήκαμε μια ΑΗΘΗ ΕΠΙΘΕΣΗ, εγώ σαν μέλος του Δ.Σ. και η εκπρόσωπος των γονέων παιδιών σταθμών από τον διορισμένο από τον δήμαρχο πρόεδρο των παιδικών σταθμών Μποζίκα Ανδρέα, ο οποίος μας χαρακτήρισε ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ διότι επισκεφθήκαμε ξεχωριστά από μια φορά ο καθένας τους παιδικούς σταθμούς για να ενημερωθούμε από το προσωπικό για τον τρόπο λειτουργίας τους και τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε να βοηθήσουμε για την επίλυσή τους.


Ακόμη με κατηγόρησε για τις επιστολές που απευθύνω στους γονείς ώστε να τους ενημερώσω για τη πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους.


Έχουν συνηθίσει, όπως φαίνεται, σε ανθρώπους χωρίς άποψη και διεκδικητικότητα που δεν πρέπει να ξέρουν καν που βρίσκονται οι σταθμοί.


Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι εξελίξεις με επιβεβαίωσαν πλήρως στα όσα ανέφερα στην επιστολή μου από τον Ιανουάριο, όπου προειδοποιούσα για τις προθέσεις του δημάρχου και της παράταξής του για επιβολή τροφείων – διδάκτρων στους παιδικούς σταθμούς.


Στο μόνο που διαψεύστηκα ήταν το συνολικό ύψος των ετησίων διδάκτρων, αφού αναφερόμουν σε ποσόν 50.000 ευρώ (17 εκατομμύρια δραχμές) ενώ στην πραγματικότητα, όπως παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, το ποσόν θα ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ (34 εκατομμύρια δραχμές).


Βέβαια για την επιστολή μου αυτή δέχθηκα επίθεση ότι κινδυνολογώ, αλλά δυστυχώς ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τα γεγονότα για να επιβεβαιώσουν όλα όσα ανέφερα από τότε.


Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια, διότι άραγε τι θα τους εμποδίσει αύριο να προχωρήσουν στην επιβολή χρηματικών ποσών και στα νηπιαγωγεία ή ακόμη και στα δημοτικά σχολεία;


Μόνο η καθολική αντίδραση όλων των γονέων μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδιά τους για να μην τους αφήσουμε να κάνουν πράξη τις όποιες παράλογες αποφάσεις τους.


 


Κώστας Σαφράς__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard