Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ


Senior Member

Status: Offline
Posts: 136
Date:
ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ


ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ


 


Στις 25/6/2004 ο Δήμος Αιγάλεω και η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Αιγάλεω διοργάνωσαν, στο Πνευματικό κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», ημερίδα Παρουσίασης των Αποτελεσμάτων του προγράμματος Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών ΤΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  και μίλησαν οι :


·         ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Υφυπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας 


·         ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Δήμαρχος Αιγάλεω


·         ΒΛΙΑΜΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ  Γεν. Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Υπ. Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας 


·         ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  Διοικητής  ΟΑΕΔ


·         Κάντζος Ιωάννης Αντιπρόεδρος ΔΕΑΔΑ –Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω  


·         Πιπεργιά Αθανασία Εκπρόσωπος Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΕΚΤ Υπ. Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας         


·         Φεγγίτης Δημήτριος Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης


Συντονιστής Έργου Κ.Π. Equal - Α.Σ. Εν Δράσει «Δίκτυο Προώθησης της Απασχόλησης»


·         Παπαδόπουλος Δημήτριος Εκπρόσωπος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική & Κοινωνική Ευθύνη


 


Την  ημερίδα, που ομολογουμένως ήταν από τις πιο άρτια οργανωμένες, άνοιξε ο Δήμαρχος Αιγάλεω, ο οποίος αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, είπε μεταξύ άλλων:  


ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ            Δήμαρχος Αιγάλεω


«…….Η περιοχή της Δυτικής Αθήνας και ειδικότερα το Αιγάλεω, παρ’ όλη τη βελτίωση που υπήρξε τα τελευταία χρόνια, αποτελεί μία περιοχή με ιδιαίτερα έντονα προβλήματα.


H αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί το βασικότερο κοινωνικό πρόβλημα κάθε σύγχρονης πόλης, αλλά και της χώρας στο σύνολό της.


H Αυτοδιοίκηση βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης και μιας σημαντικής πρόσκλησης.


Με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση», υλοποιείται ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, κατ' επέκταση δε της Ελληνικής Κυβέρνησης, για την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού .


Με μεγάλη χαρά και τιμή θέλω να σας ενημερώσω ότι ο Δήμος Αιγάλεω, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης, συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.


Υποβάλει στο Γ’ ΚΠΣ προτάσεις και σχέδια για την ενίσχυση της απασχόλησης  στο Δήμο μας, όπως π.χ. τη λειτουργία παιδικών σταθμών, τη λειτουργία μονάδων βοήθεια στο σπίτι, κλπ. 


Θα ήταν παράλειψή μου να μην τονίσω τη σημαντική συνεισφορά του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που συγχρηματοδοτεί τα προγράμματα που υλοποιούμε. Χωρίς τη χρηματοδότηση αυτή θα μας ήταν δύσκολο να προχωρήσουμε απρόσκοπτα. Πρέπει όμως να τονίσω ότι αξίζαμε αυτή τη χρηματοδότηση γιατί την κερδίσαμε με το σπαθί μας.


Αυτό μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι αλλά και υπεύθυνοι. Είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε προγράμματα και πολιτικές και να αξιοποιήσουμε τη χρηματοδότηση με τον καλύτερο τρόπο……..Θα καλέσω όλους εσάς που παρευρίσκεστε σήμερα, να μας συμπαρασταθείτε ενεργά στην προσπάθειά μας να εκσυγχρονίσουμε την πόλη μας και να εισέλθουμε στην νέα εποχή εξοπλισμένοι με γνώση και τεχνικές ανάλογες με τις επιταγές των καιρών.»


Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι ομιλητές αναφέρθηκαν με τη σειρά τους στα θέματα που απασχόλησαν την ημερίδα. Συγκεκριμένα:


ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Υφυπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας 


Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας αναφέρθηκε στην ειλικρινή συμπαράσταση και βοήθεια που θα έχει ο Δήμος Αιγάλεω από την ηγεσία του Υπουργείου σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της πόλης  μέσα από προγράμματα και δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά παρευρίσκεται στο Αιγάλεω σχεδόν σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου και του ΟΑΕΔ και αυτό δείχνει έμπρακτα το μέγεθος του ενδιαφέροντος που υπάρχει από πλευράς της κυβέρνησης. Ενδεικτικά ανέφερε την προσπάθεια και τα προγράμματα που εφαρμόζονται ήδη στα ΚΑΠΗ του Δήμου Αιγάλεω και κάλεσε το Δήμαρχο κο Καλογερόπουλο να καταθέσει άμεσα τις προτάσεις του για ευρύτερη συνεργασία Υπουργείου και Δήμου Αιγάλεω.


ΒΛΙΑΜΟΣ ΣΠΥΡΟΣ – Γεν. Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Υπ. Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας 


Ευχαρίστησε τον κο Δήμαρχο για την πρόσκληση και έδωσε τα συγχαρητήρια του για την επιτυχία του προγράμματος «Αλληλέγγυο». Επιπλέον αναφέρθηκε στην απλούστευση των διαδικασιών που προωθεί το Υπουργείο στη χρηματοδότηση έργων που υλοποιούνται μέσα από Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.  


ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  Διοικητής  ΟΑΕΔ


Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ παρουσίασε εν συντομία τα προγράμματα που υλοποιεί ο Οργανισμός και αφορούν την αύξηση της απασχόλησης και διαπίστωσε τη μεγάλη συμμετοχή του Δήμου Αιγάλεω σε αυτά τα προγράμματα. Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η Δυτική Αθήνα .


 


Πιπεργιά Αθανασία Εκπρόσωπος Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΕΚΤ Υπ. Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας 


Θέμα «Η σημασία των Συνοδευτικών Υπηρεσιών»                 


Η κα Πιπεριά παρουσίασε τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση και αναφέρθηκε στη σημασία των Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.


«…….Στόχος της παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών  είναι η κοινωνική και εργασιακή προετοιμασία, η άρση των διακρίσεων, καθώς και η ενδυνάμωση των ατόμων που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξή τους σε μία ή περισσότερες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (προκατάρτιση, κατάρτιση, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, επιχορήγηση Νέων Θέσεων Εργασίας και Νέων Ελεύθερων  Επαγγελματιών)…….»


Στο σημείο αυτό ο «οικοδεσπότης» και διοργανωτής της εκδήλωσης, Κάντζος Ιωάννης Αντιπρόεδρος ΔΕΑΔΑ –Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω, ανέπτυξε το θέμα  «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Φορέας Ανάπτυξης της Απασχόλησης». Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κάντζος:           


«..Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πρώτο και άμεσο αποδέκτη όλων των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της ανεργίας. Τα αιτήματα των δημοτών προς τις Δημοτικές Αρχές τις περισσότερες φορές μένουν ανεκπλήρωτα, λόγω έλλειψης του θεσμικού πλαισίου, πόρων και προγραμμάτων. Η προώθηση της απασχόλησης πρέπει και μπορεί να αποτελέσει προτεραιότητα και για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιμετωπίσει με άποψη, με επιστημονική γνώση και αποτελεσματικότητα το ζήτημα της προώθησης της απασχόλησης και να δρομολογήσει σειρά σχετικών ενεργειών


Tα θεματικά πεδία στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις για την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο και στις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τον κυρίαρχο ρόλο αφορούν:  • Τις κοινωνικές υπηρεσίες και την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών, που περιλαμβάνουν τη δημιουργία Bρεφονηπιακών Σταθμών, Kέντρων Δημιουργικής Aπασχόλησης Παιδιών και Δομών Kοινωνικής Mέριμνας

  • Την προστασία του περιβάλλοντος

  • Την κοινωνική συνοχή και την ενσωμάτωση δίνοντας έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στην ανάπτυξη δικτύων αλληλεγγύης και αυτοβοήθειας .

  • Τη διατήρηση και προβολή της ιστορικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς

  • Τις οικονομικές δραστηριότητες σχετικές με τη νέα οικονομία και την πληροφορική.

Αν και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα είναι περιορισμένες , ωστόσο, είναι γενικώς αποδεκτός ο κεντρικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην προώθηση της απασχόλησης.


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση – ως το πιο κοντινό στον πολίτη επίπεδο διοίκησης – είναι ο καταλληλότερος φορέας για την ανάπτυξη δράσεων υπέρ της απασχόλησης και απαιτείται να παρέμβει καταλυτικά.»


 


 


 


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ»


 


Στο τέλος της ημερίδας οι υπεύθυνοι του προγράμματος αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν καθώς και στα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν.


«….. Ο Φορέας Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Αιγάλεω προκειμένου να αναπτύξει δραστηριότητες κοινωνικής και εργασιακής προετοιμασίας και υποστήριξης ευπαθών ομάδων, με σκοπό την κοινωνική και εργασιακή τους ένταξη στην τοπική κοινωνία και οικονομία.


Το πρόγραμμα ξεκίνησε να λειτουργεί ουσιαστικά τον Φεβρουάριο του 2003. Έως τον Μάιο του 2004 υπήρξαν 156 παραπομπές από τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ (ΑΙΓΑΛΕΩ, ΝΙΚΑΙΑΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΙΛΙΟΝ) εκ των οποίων οι  141  εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.


Ο συνολικός αριθμός συνεδριών (ατομικών και ομαδικών) που έχουν πραγματοποιηθεί είναι περίπου 2.500 συνεδρίες.


Από τους ωφελούμενους που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των συνεδριών και για τους περισσότερους εκ των οποίων έχει πραγματοποιηθεί η παρακολούθηση της πορείας τους, συνολικά για 51 άτομα έχει επιτευχθεί η ένταξή τους σε κάποια από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης :


Αριθμός ωφελουμένωνΠρόγραμμα
15Αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΔ
21Πρόσληψη σε επιχείρηση μέσω του προγράμματος Νέων Θέσεων Εργασίας
15Συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης του έργου “Δίκτυο Προώθησης της Απασχόλησης” της Κ.Π. Equal / Α.Σ. Εν Δράσει


 __________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard